Порошенко ставить Горука?

В Адміністрації Президента змова. Мета дострокових виборів – сформувати лояльну більшість в парламенті і зачистити регіональні еліти на багато років правління Порошенко. Відносно Буковини поставлена проста задача: вибити клан Яценюка, не гребуючи ні старими, ні новими людьми.

Ще весною область віддали під квоту «Удару», а тепер високим рішенням в АП її взято під парасольку президентського блоку, до якого на правах міноритаріїв заходитимуть люди Кличка. Наглядові фігури (політичні «смотрящі»)) – Оксана Продан та Іван Рибак. Але немає сильного місцевого кандидата. Романа Ванзуряка злили по партійному списку і зробили відповідальним за результати провладних кандидатів. Оскільки власних кадрів не вистачає, було прийнято рішення ставити на нові обличчя – невідому Наталію Якимчук і старого ворога клану Яценюка Назара Горука.

Давно подейкують про таємний альянс Порошенко і Ляшка, тому невгамовного Горука висунули через близьку йому по духу Радикальну партію, але в дійсності як ставленика «Удару», по квоті влади. Розігруючи відволікаючу комбінацію, фанатичному прихожанину УПЦ МП Горуку навіть дозволили не вступати до РПЛ – він залишився безпартійним, на чому повсякчас наголошує (обмовочки, обмовочки...)). Зовсім не випадково Горука мало не щодня бачать у високих кабінетах по вулиці Грушевсього, 1.

Ванзуряка відсунули на далекі позиції через зрозумілі тільки кровним «ударівцям» партійні інтриги, і це стало причиною негласного конфлікту з його першим заступником Рибаком та на перший погляд нелогічних кроків губернатора. Ванзуряк зберігає обличчя при поганій грі – конкуренти прокинули його через підозри в заграванні з Блоком Порошенко у власній партії, так що за Романа Степановича ніхто і не заступився, коли з тим же таки блоком старі «ударівці» ділили тушу буковинського ведмедя. За це емоційний Ванзуряк бере відпустку в самий розпал кампанії, намагаючись помститись Рибаку, але бурхливого губернатора вчасним дзвінком згори швидко повертають на місце.

Злі язики подейкують, що всьому виною давній конфлікт між Оксаною Продан і Ванзуряком, який сягнув кульмінації за губернаторства останнього. Чи випадковою була розкачка каналом «Чернівецький Промінь » ситуації по блокуванню доріг, прискіпливий інформаційний супровід всіх протестів, що неабияк било по іміджу губернатора і ставило його в незручне становище перед Президентом? За неефективну роботу розплачуються почесною ссилкою в буковинське Залісся і скромною, надто скромною позицією в парламентському списку.

Тепер одна з фракцій у партії «Удар» (клан Проданів) ставить на Горука і Радикальну партію Ляшка. Невипадково від РПЛ по 202 округу одночасно балотується довірена особа Михайлішина Інга Маковецька, яка не роздумуючи вступила в партію – на це дали санкцію її політичні покровителі, які через новоспечену журналістку намагатимуться контролювати майбутню партійну структуру в області, щоби не допустити до важелів людей Руслана Цаплюка та інших небажаних осіб із конкуруючого з «Рідним Містом» кооперативу «Нові Чернівці ».

Але головна фігура – сам Горук, перед яким ввічливо зачинили партійні двері, дозволивши йому розігрувати роль самостійної фігури, борця з вітряками хитромудрого буковинського Дон Кіхота з Дубно. Це єдиний мажоритарник Ляшка, в якого на агітації ні словом не згадується суб’єкт висування. Що схоже до душі і Назару Віталійовичу, адже для православного Горука очевидно – Ляшко не його лідер і не зразок для наслідування.

Отримавши добро згори, група Проданів, використовуючи підконтрольний медіа-ресурс, почала розкручувати чернівецького радикала. Ціль кампанії – взяти радикальний, в тому числі розчарований у «Свободі» післямайданний електорат, і разом з тим пройтись по ніші Порошенко, обігруючи гасло «жити по-новому » і партійні кольори владного блоку. З огляду на міську специфіку «новий» Горук в краватці і без вил, але на пам’яті чернівчан такий же бурхливий і «радикальний» борець з олігархами, які його фінансують.

Новоспеченого радикала передбачувано не пускають на «ТВА», але це з лишком компенсується можливостями «Чернівецького Променя ». Горук ще не встиг зареєструватись кандидатом, як вже емоційно розмахує руками в ефірі Інгі Маковецької, а тепер готується його масована агітаційна кампанія на «Промені» і «Буковинській Хвилі », що фактично перебуває у власності родини Проданів. Підбір «експертів» Вишинського, Михайленко, Шморгуна і Воронцова в програмі «Велике Журі », присвяченій чернівецькому округу, у телеглядачів вичавив хіба що скупу сльозу.

Відмітьте – жоден з цих «експертів» не сказав доброго слова про чернівецького «Вітальку», а на хвилях «Променя» таке явище чуду подібно. Михайлішина вже розігрують як технічного кандидата для Горука, а не навпаки, проте більшість все ще перебуває в темній невідомості. Спонсори врахували Майдан і тепер розуміють, що Михайлішин не переможе, але повинен відвернути увагу, відпрацювавши свої очки, аби не стали очевидними справжні ставки чернівецьких кардиналів (себто радикалів...)).

В будь-якому разі участь Михайлішина гарантує йому проходження в міську раду наступними виборами, тож він відпрацьовує ресурс неспішно, без великої агітації, відвертаючи на свою голову помиї чорного піару від конкурентів. Оскільки Андрій Білогорка – ще «сирий» і ніяк не ліпиться, а запит на революційних політиків зараз переважає, проект «Рідного Міста » відклали в шухляду до місцевих виборів, а для ситуації АТО і Майдану знайшли експресивного Горука.

Посунули навіть Бешлея, і сам Ляшко на з’їзді твердо вдарив кулаком по столі: по Чернівцях ітиме Горук! За Горука замовили слово дуже високо. В найвищих сферах української політики, до якої не має доступу ніхто з Проданів. Але вхожий їхній давній чернівецький друг, спонсор і бізнес-партнер, що нині вимушено відпочиває в Австрії.

Ми свято переконані, що і сам Назар Віталійович до кінця не розуміє на чий млин лиє воду.) Для нього не в новинку – достатньо пригадати, як депутатом облради зманіпулювали після побиття в 2013 році, не давши потонути в Стігійському болоті буковинської політики. Ситуація повторюється, життя Горука вчить хіба що ревніше читати молитви.)

Але цього разу йому грозить не бита, а статус нардепа – давня мрія, на яку його взяли «живцем». Ще перебуваючи в «Свободі» Горук мріяв поборотись з Федоруком у Чернівцях і за мерське крісло, і за мандат до Верховної Ради. Тепер ситуація складається на його користь. Провал Михайлішина на мерських виборах 25 травня остаточно переконав земляків в Києві, що карта регіоналів бита і витрачати на них кошти – шлях в нікуди.

Тож карти складаються. Блок Порошенко висунув непрохідну і нікому невідому киянку Якимчук, чим фактично здав округ на боротьбу двом місцевим кандидатам – Федоруку і Горуку. І як би не старались місцеві «нашоукраїнці» розкрутити її за місяць до виборів в пику Проданам, наврядчи вона продемонструє хоч би якийсь успіх на дільницях. Виявляв бажання балотуватись і традиційний кандидат по місту Сеничак, але в ОДА на його планах поставили хрест.

Навіть одіозний і всім радикалам радикал Забродський, близький до електоральної ніші Горука, наче «помилково» вилетів з Чернівців до Бессарабії, звільнивши поле для битви. Ми не конспірологи і отримуємо інформацію виключно «з достовірних джерел », але ж навіть Андрій Струм починає вірити у вищі знаки, коли на 201 чернівецькому окрузі не допустили до реєстрації кандидата від «Свободи» з рідкісним для Чернівців ім’ям Назар Моклович.

Але що в цьому дивовижного, якщо за перегонами в Чернівцях давно слідкують «серйозні гравці від Хельсінки до Хайфи »? З азартом розставляючи на шахівниці і лицарів, і вітряки.

Андрій СТРУМ

П.С. Блоги без цензури? Перевіримо)

8 коментарів

Сергій Воронцов
))
Останній раз відредаговано
Сергій Воронцов
Андрюха, ты ли это?))
Андрій Струм
«Струм — это я» (Людовик XIV)))
Curs Supo
Андрій Струм, — це Сєва Воронцов з Чернівці Таймс.
Андрій Струм
Число підозрюваних невпинно розширюється...)
Святослав Вишинський
Хтось би до смерті радів, якби написане було — правдою.

Назар Горук
Завжди знав, що в нас на Буковині найталановитіші журналісти, і з найбурхливішою фантазією!))) Приємно що не забуваєте) Обовязково використаю Ваші напрацювання у політичній рекламі!
Андрій Струм
Вы опоздали) Но слава Богу, юмор у Назара Горука не настолько УГРОЖАЮЩИЙ)))

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте